perjantai 22. tammikuuta 2010

American Museum of Natural History

22.1.2010
American Museum of Natural History - Upper West Side

Käytiin aamupalalla ensimmäisen päivän bagel-ravintolaa vastapäätä. Kunnon munakkaat jne. ja jaksaa taas painaa. Ollaan syöty päivässä vain pari ateriaa täällä eikä juuri muuta. Ihmeen hyvin jaksaa, tosin annoskootkin ovat melkoisia!

Santtu lähti Downtowniin ostoksille ja minä puolestani Natural Historical Museumiin. Lontoon Natural Historical tuli Leicesterin aikana koluttua läpikotaisin ja ajattelin tehdä saman New Yorkissa! Matkalla pysähdyin kameraliikkeeseen, jossa eri vaihtoehtoja kokeilemalla saatiin kamerani vika rajattua muistikorttiin! JES! Ostin uuden muistikortin ja nyt pääsen taas tallentamaan matkaani!



Päästyäni Americas Natural Historical Museumiin marssin tiskille ja pyysin liput joka osastolle. Virkailija meni vähän lukkoon ja varmistettuaan että haluan käydä joka näyttelyssä kysyi että olenko varma että minulla on aikaa. Varmistin museon kiinnimenoajan ja virkailija teki minulle "aikataulun". General admission lippuuni liitettiin vielä aikataulutetut liput IMAX elokuvaan, Planetariumiin, Silkkitie-näyttelyyn, Perhostarhaan ja "erikoiset eläimet"-näyttelyyn. Opiskelija-alennuksella koko lysti maksoi 28$ ja saatuani museon pohjakartan käteen tuli itsekkin mietittyä että tulikohan haukattua vähän turhan iso pala purtavaksi.



Aloin koluta museota järjestelmällisesti ja kävin aluksi "Space and Earth puolen" joka oli täynnä kouluviikkoaan päättäviä ala-astelaisia. Avaruus-osio oli hyvin toteutettu ja itse jäin vielä planetarium esityksen jälkeenkin tuoliin pohtimaan maailmankaikkeuden järjetöntä kokoa. Todellisuus meni scifikirjallisuudestakin ohi.

Seuraavaksi kolusin vähän perinteisiä "täytetyt eläimet" osiota, joka oli oikeastaan aika tylsä kun on nähnyt vastaavia pitkin maailmaa. IMAX High definition leffa oli Suurien järvien sammista (siis se kala), ja tylsästä aiheestaan huolimatta katsomisen arvoinen. Alakerran "Diversity of Nature" näyttely sen sijaan vei pitkän aikaa ja jäi vähän kesken kun ryntäsin aikataulun mukaisesti silkkitie-näyttelyyn. Vaikka lippuun oli laitettu alkamisaika niin näyttely käytiin omaan tahtiin läpi. Vaikka yleensä olen historiafriikki niin kyseinen aasian kauppaa ja idän suurkaupunkeja koskeva näyttely ei ollut hirveän mielenkiintoinen. Vaikka siinä oli paljon uutta niin lapsiystävällinen "Kameli pystyy kulkemaan aavikolla ilman vettä" henkisyys ei ollut minun juttuni. Sen sijaan silkin valmistusta käsittelevä video ja elävät silkkiperhosen toukat olivat ihan jees! (Kaikki varmaan pitävät minua ihan kajahtaneena kun vietin päivän katsellessa kala-dokkaria ja silkkitoukkia).

Kävin välissä katsomassa nopeasti mineraalipuolen, joka oli täynnä "Ooh, they are so beautiful" toistelevia naisia ja jatkoin suoraan aikataulutettuun perhostarha visiittiin;





Ilm. hiusvahani kiehtoi perhosia.


Karkuun yrittävien näyttelysesineiden pyydystyksestä vastaa PERHOSKYTTÄ - olisikohan tässä uramahdollisuus tulevalle turvallisuusalan ammattilaiselle?

Perhosten jälkeen siirryin koluamaan "People" näyttelyitä, jotka olivat museon mielenkiintoisin osa. Lueskelin kaiken maailman pikkutauluja läpi, joskin lähes kaikki osa-alueet Pohjois-Amerikan Intiaaneja lukuunottamatta oli nähty kattavamassa muodossa jo Lontoossa. Erityisen hyvä oli Tyynenmeren alkuperäisasukkaita käsittelevä näyttely; josta mieleeni tuli heti viime keväänä lukemani "Guns,Germs and Steel - Fates of human societies", jossa käsiteltiin Pacific alueen historiaa; Mitä tapahtuu kun ihmisiä asutetaan alueelle jossa on lähes rajattomasti ravintoa, mtuta hyvin rajoitetusti raaka-aineita ja tilaa. Poikkesin vielä matelija ja Ihmisen histora osastoille ennen siirtymistä yläkerran "erikoiset eläimet" näyttelyyn ja sieltä neljännen kerroksen luisevaan esi-historia osastolle.



Istuin vielä katsomaan dokumenttia lajien kehityksestä kunnes kuulutus katkaisi esityksen ja kertoi museon sulkeutuvan vartin kuluttua. Lähtiessäni tarkastin saapumisaikani joka oli 10:13, olin ovesta ulkona 5:45.

Oli puhetta että mentäisiin jonnekkin sportsbaariin katsomaan Knicks-Lakers peliä, mutta olin sen verran väsynyt että hain McDonaldsista(säälittävää) vähän ruokaa ja jäin huoneeseen katsomaan Help For Haiti konserttia sekä Conan O'Brianin viimeistä jaksoa, sekä päivittämään blogia :)

PS: nyt aamulla (La aamu, teidän La iltanne) kirjoittaessani tätä loppuun tuossa vieressä istuu melko gigolon näköinen mies. Tiedän että muiden ruutuja ei saisi katsoa, mutta se on hieman hankalaa kun kaveri on viimeiset puoli tuntia ollut "MANHUNT" ja "NYGAYS" sivustoilla. Kiusallista. Ehkä lisään kuitenkin vielä pari kuvaa edellisiin kirjoituksiin ennen kaupungille lähtöä. Blogi on nyt siis realiajassa! Jee! Jospa vaikka taas lähtisi kaupungille!

1 kommentti: